Van ‘voor de baas werken’ naar baas in eigen bedrijf
Stap voor stap
Als je eenmaal staat ingeschreven bij de KvK, is de volgende logische stap om een website te (laten) bouwen. Wie ben je en wat heb je te bieden? Een website laten ontwerpen is vrij prijzig, maar er zijn legio mogelijkheden om met gratis templates zelf een mooie website te bouwen. Waag je je hier niet aan, vraag dan aan iemand die er wel verstand van heeft, om de content voor je in een template te plaatsen. Zorg ervoor dat je een aantrekkelijke, overzichtelijke homepage hebt en verspil niet te veel woorden aan je boodschap. Bezoekers aan jouw website zullen niet lang blijven hangen, als ze door massa’s tekst de bomen in het bos niet meer zien. En zorg ervoor dat je algemene voorwaarden vanaf het begin goed dichtgetimmerd zijn. Voorbeelden van algemene voorwaarden kun je bv. downloaden via het internet en aanpassen aan jouw situatie. Afhankelijk van het soort diensten dat je gaat aanbieden en de (financiële) risico’s die dat zou kunnen opleveren, is een rechtsbijstandsverzekering voor zelfstandigen afsluiten ook overweging waard.
Gooi het oude paar schoenen niet te snel weg
Het belangrijkste advies dat ik startende ondernemers kan geven is: geef niet te snel je oude baan op. Als ZZP’er ben je kwetsbaar. De ene maand heb je qua verdienste een topmaand en de volgende maand is het ineens heel rustig, maar je vaste lasten lopen wel gewoon door. Bovendien moet je eerst een klantenkring opbouwen en dat kost tijd. Ik ben nog drie jaar parttime naast mijn bedrijf blijven werken, voordat ik het aandurfde om definitief ontslag te nemen. Je kunt je als startende ondernemer bij een freelance-site inschrijven, waar opdrachtgevers freelancers per branche zoeken, of acquisitie doen d.m.v. mailings en facebook-campagnes. Een blog aan je website verbinden, waarin je interessante informatie geeft over jouw branche, is ook een manier om je bedrijf te promoten.
Toegevoegde waarde
Als ZZP’er geldt: voor jou honderd anderen. Daarom is het belangrijk, om je af te vragen waar je goed in bent en wat jouw toegevoegde waarde is boven de concurrentie. Bouw dat uit en onderstreep wat jou bijzonder maakt ook naar je klanten toe. Bij mij is dat bijvoorbeeld het feit dat ik zowel naar het Duits als naar het Engels kan vertalen. Een opdrachtgever hoeft dus maar één i.p.v. twee vertalers in te huren als hij voor mij kiest.
Kleine ondernemers hebben een troef boven grotere bedrijven. Door de persoonlijke benadering en korte communicatielijnen die het zakendoen met een ZZP’er kenmerken, vinden veel bedrijven het juist prettig om niet naar een groot bureau te stappen met hun opdracht. Zijn ze tevreden over de samenwerking met een bepaalde ZZP’er, kan hier een lange-termijn samenwerking uit voortkomen. Zorg daarom dat je kwalitatief goed werk aflevert, duidelijk met je klanten communiceert en je afspraken altijd op tijd nakomt. Een 9 tot 5 mentaliteit hoort niet bij het zelfstandig ondernemerschap. Daartegenover staat dat je ook alle eer voor je werk krijgt. Door tevreden opdrachtgevers genereer je automatisch meer opdrachten in de toekomst.
Eigen tijd indelen
Er zitten een paar duidelijke voordelen, maar ook een aantal nadelen aan het zelfstandig ondernemerschap. Het grootste voordeel vind ik toch wel dat je je eigen tijd kunt indelen en alle moeite die je in je bedrijf steekt, ook weer bij jou terugkomt. Aan de andere kant verlies je als ZZP’er bepaalde zekerheden. Geen dertiende maand meer, geen pensioenopbouw en geen vakantiegeld. En heel veel uren die in administratie, acquisitie ed. gaan zitten, die je nergens kunt declareren. Ziek worden is eigenlijk ook geen optie, want ziektegeld en WAO is er voor ons ZZP’ers niet. Je kunt je hier wel tegen verzekeren, maar dat is zo prijzig, dat je je ernstig moet afvragen of je niet beter een maandelijks bedrag op een spaarrekening kunt storten, voor het geval dat. Een ander alternatief is lid te worden van een broodfonds, waar je iedere maand een bepaald bedrag moet inleggen. Als je ziek wordt, betaald het broodfonds, afhankelijk van de gemaakte afspraken, tot twee jaar lang maandelijks een bedrag aan je uit. Al met al heb je als zelfstandige niemand behalve jezelf om op terug te vallen. Daartegenover staat dat je een grotere vrijheid hebt om de randvoorwaarden zelf in te vullen. Ook voor wat het pensioen betreft. Niemand kan je vanwege je leeftijd of het bezuinigingsbeleid ontslag geven, of je vertellen hoelang je moet doorwerken en wanneer het tijd wordt om ermee te stoppen. Dat geeft uiteindelijk ook weer een gevoel van zekerheid.
Jacqueline Weers werkt als vertaler en copywriter. Ze heeft een eigen tekst- en vertaalbureau www.detekstelier.com